Vårresan går till Istanbul

17.12.2014 kl. 09:52
Handelsgillet ordnar en resa för Gillebröder avec till Istanbul 7-11 maj 2015. Anmäl dig nu - vi har 40 platser.

Handelsgillets vårresa till
?stanbul 7-11 maj 2015

Staden Istanbul vid Bosporen ligger både i det europeiska Trakien och det asiatiska Anatolien och är den enda storstaden i världen som sträcker sig över två kontinenter. Istanbul (på turkiska stavat ?stanbul) är en smältdegel av olika kulturer, en logistisk centralort och ett besöksmål som fascinerarmed sina vackra byggnader och ett myllrande folkliv. Stadens nuvarande namn har föregåtts av bland andra beteckningarna Bysans och Konstantinopel. Den färgstarka historien har gett staden ett antal vackra historiska och religiösa byggnader, i dag under UNESCOS beskydd, som besökaren får njuta av. Naturligtvis är också inköpsmöjligheterna intressanta – den stora bazaren är ett måste att besöka, men det finns även moderna butiksstråk.


Dag 1
Vi flyger bekvämt med ett eftermiddagsflyg från Helsingfors till Istanbul, dit vi anländer under tidigkväll. Efter att vi installerat oss i våra rum träffas vi för en välkomstdrink och gemensam middag på hotellet.


Dag 2
Kring Sultanahmet-torget koncentreras många av stadens sevärdheter, som Hippodromen, den Blå moskén och Topkapipalatset med sitt bevarade harem vilka vi alla besöker. Den Blå moskén, Sultan Ahmeds moské från 1600-talets början är ett av stadens största landmärken. Moskén pryds av sex graciösa minareter och den fantastiska interiören är dekorerad med mer än 20000 blå kakel från Iznik. Topkapipalatset påbörjades på1400-talet men utvidgades under århundradenas lopp och inhyste som mest 4000 invånare, bland dem haremsdamerna som hade 400-talet rum för sig själva. Efter besöket i Blå moskén gemensam lunch.


En annan byggnad som gör intryck på besökare är den underjordiska cisternen Yerbatan Sarai ”det sjunkna palatset”, en före detta basilika med anor från 500-talet. Guiden eskorterar oss genom den
upplysta interiören vars tak hålls uppe av 336 korintiska kolonner. En närmast mystisk stämning uppstår av akustik och belysning kring den underjordiska vattenreservoaren, som även känns igen från ett antal moderna storfilmer. På eftermiddagen har vi lite tid på egen hand innan vi intar en gemensam middag på en restaurang nära hotellet.


Dag 3
Från vårt hotell Askoc är det en kort promenadväg till Hagia Sofia, den bysantinska arkitekturens mästerverk som redan under sin byggnadstid
väckte världens beundran. Ursprungligen en kristen kyrka har den genomgått både grekisk ortodoxa och muslimska perioder. År 1934 omvandlade Kemal Atatu?rk byggnaden till ett museum. Vi besöker även Chora kyrkan nära invid innan vi tar en paus för lunch. Vi följer därefter med guiden till Istanbuls stora basar. Det som kallas för Grand Bazaar är en av världens största täckta marknader där allt från broderi, keramik, hushållsvaror, mattor och tyger finns till salu. Handelsplatsen med över 60 gränder och 5000 försäljningsställen har funnits sedan 1461 och erbjuder än i dag mycket att se på. Butiker som säljer samma typ av varor tenderar att samlas på sin egen gata såsom det redan var fallet under den ottomanska tiden. Här finns restauranger, två hamam, två moskéer, fontäner samt det centrala Cevahir Bedesten, en plats under vars kupolöverbyggnad butikerna med de värdefullaste varorna samlas.

Kvällen inleds med en traditionell dansuppvisning av ”Whirling Derwishes”, vars intensiva danser blivit internationellt kända. Efter showen får man på egen hand utforska stadens restauranger.


Dag 4
I dag fortsätter vi basarhandeln i kryddbasaren. Vi tar oss hit till fots, och fortsätter sedan till kajen för en båttur med egen utfärdsbåt i Bosporen, den strategiskt viktiga sjövägen mellan Marmarasjön och Svarta Havet. Vi tar oss från det Gyllene Hornet mot den asiatiska sidan av Istanbul, och möter här vår buss. Vi stannar för lunch på egen hand och för att strosa lite i Kadiköy-området, välkänt som kulturellt och affärstätt centrum, innan vi återvänder till Istanbuls europeiska sida och hotellet. På kvällen har vi en avskedsmiddag på restaurang Arcadia Blu Terrace som erbjuder en svårslagen vy över staden.


Dag 5
Efter en lugn frukost avfärd till Atatu?rk flygfältet för hemresa till Helsingfors, var vi beräknar ankomma klockan 17:25.


Flygtider med Turkish Airlines
7 maj Helsingfors 13:05-16:30 Istanbul
11 maj Istanbul 14:00-17:25 Helsingfors


Hotell: Askoc Hotel, www.askochotel.com, centralt beläget med promenadavstånd till Sultanahment torget och stora basaren. Alla rum har toalett, bad/dusch, AC, radio, TV, Wifi, minibar, badrock/tofflor, hårtork och safe. På hotellet finns spa-avdelning, inomhuspool, turkiskt bad,
restaurang, café-bar på takterassen.


Pris per person i dubbelrum 1120 euro per person, enkelrumstillägg 170 euro. Priset inkluderar flyg t/r, logi i dubbelrum, välkomstdrink, 3 middagar, 2 luncher (måltiderna är exklusive drycker, undantaget middagen dag 2 som inkluderar två glas vin eller öl), transfers enligt
programmet, båttur i Bosporen, show med traditionell dans, inträden enligt program och svensktalande guide under hela vistelsen.


Anmälningsavgift 100 euro per person. Slutbetalning minst en månad före avresa. Anmälning till annika@handelsgillet.fi eller 09 669798. Uppge fullständigt namn och födelsedatum.


Priset gäller för en grupp om minst 35 personer. Vi har 40 platser.

Individuella avbokningar: Före den 7.1 avbokningskostnad 100,-, före den 7.3. 25% av resepriset, efter den 7.4 50% av resepriset och efter den 17.4 100% av resans pris.


Resenärsförsäkring täcker avbokningskostnader i fall av sjukdom, och bör tecknas i samband med bokning. Vänligen notera att nya inreseregler till Turkiet gäller för finska medborgare; passet bör vara giltigt 6 månader efter hemkomst.