Vad vet du om Handelsgillets grannskap? Testa Jesper von Hertzens frågesport

27.02.2024 kl. 15:10
I samband med Handelsgillets bal för att fira 100 år på Kaserngatan 23 arrangerades en frågesport om just Kaserngatan. Given ledare för aktiviteten var Jesper von Hertzen, känd via Hufvudstadsbladets Duellen och numera också via en del frågesportsspel.

- Jag gillar Gillehuset, både den nya renoverade insidan, men också fasaden, med det tuffa tornet. Synd att man har svårt att se stiligheten från gatan, om man inte kommer nedvandrande längs med Richardsgatan, säger von Hertzen.

Intresset för hus väcktes tidigt hos honom.

 - I tio års ålder åkte jag runt med pappa och tittade på äldre hus i Helsingfors och ganska snabbt delade vi intresset för arkitektur.

- Sanomats bok ”Puhvelista Punatulkkuun” om gamla kvarter i Helsingfors spädde ytterligare på intresset. Som bäst kunde jag nog med tio års exakthet tidsbestämma när de äldre husen i staden är uppförda.

Numera har intresset utvidgats till att gälla byggnader också långt utanför huvudstaden.

 - Sommartid kan jag åka runt och besöka städer runt om i landet, med fokus på att titta på äldre hus.

Intresset för frågesport väcktes på allvar via spelet Trivial Pursuit, men redan som yngre studerade von Hertzen med iver kartböcker och geografi är vid sidan av hus ett stort specialintresse.

Duellen i Hbl, som startades av Staffan Bruun 1995, fick han strax innan millennieskiftet en chans att börja göra tillsammans med några andra. Från sommaren 2001 har han skött den på egen hand.

 - Det har hunnit bli över 1000 dueller och över 5000 frågor, med 25000 ledtrådar.

Vid sidan av Hbl har han också skapat frågesport för Kyrkpressen och Medborgarbladet och sedan 15 år tillbaka kom han in på frågesportsspel.

- Jag blev tillfrågad om att medverka med att göra en del frågor i spelet ”Morjens” om finlandssvenskheten. Ett par år senare kom jag på idén att själv göra ett spel om Helsingfors, som redan hunnit få fler upplagor i form av nya frågor.

Och på den vägen är det. Helsingfors junior, Tammerfors, Åbo, Jyväskylä, Borgå, Lahtis och Västnyland har fått sina egna spel, med von Hertzen som upphovsmakare. Nu är han på gång med ”Grani-spelet”.

 - Det blir den tionde produkten.

Sammanlagt har von Hertzens spel sålts i över 20.000 exemplar, men han säger att det inte är någon jättebusiness.

- Det känns som att det mesta går till moms, men visst ger det ett litet plus också.

Han anlitas numera också för samkväm, typ Gillebalen.

 - Man får gärna kontakta mig, om man vill arrangera frågesporter eller cityorienteringar i Amazing Race-anda.

För den som missade frågesporten på balen finns nu chansen att testa kunskaperna om Kaserngatan.

Frågorna och svaren hittar du här

Thomas Hallbäck